sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Keväinen sipulivuokaleipä




En ole koskaan ollut mikään täydellinen leipuri hiivan suhteen, enkä oikeastaan ole osannut leipoa minkään sorttista leipää, kunnes isäni opetti minua leipomaan tätinsä ohrarieskaa. 
Resepti oli niin helppo ja leivästä tuli niin mahdottoman hyvää, että päätin ihan oikeasti opetella leipomaan muunkin sorttisia leipiä ja muita hiivalla kohotettavia leivonnaisia (koska siinä minulla on petraamisen varaa ihan älyttömästi). 

Muunsin isotätini ohrarieskan nyt vuokaleivän muotoon, lisäsin mausteeksi vähän kauraa ja sipulia ja avot miten rieskasta tuli herkullista vuokaleipää!

Tästä se kovaakin kovempi harjoittelu alkaa!


Vuokaan:

voiteluun voita
jauhotukseen kaurahiutaleita

Leipätaikina (1 iso tai 2 pientä vuokaleipää):

½ litraa rasvatonta maitoa
20 g tuorehiivaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
2 ½ - 3 dl ohralestyjauhoja
2 pientä kevätsipulia varsineen
1 ½ tl ruususuolaa


Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon vehnäjauho.
Anna kohota liinan alla 20 minuuttia.
Sekoita joukkoon leseet ja ohralestyt ja viimeiseksi pilkottu sipuli ja suola.
Anna kohota liinan alla 20 minuuttia.
Kauho taikina kulhosta kaurahiutaleilla jauhotettuun leipävuokaan (taikinan tulee olla löysää ja kauhalla kauhottavaa).
Sirottele leivän päälle jauhoja ja tasoita pinta.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja anna taikinan kohota vielä noin 20 minuuttia.
Paista leipää 250 asteessa 10 minuuttia, laske lämpötila sitten 175 asteeseen ja paista vielä 35-40 minuuttia.

  
Aah, lämpöistä leipää, joka ei päälleen muuta kaipaa kuin voita ja ylähuulta. 
Ps. Taustalla näkyy ihana kirpparilöytö kolmella eurolla: vanha vaaka (rikkinäinen kyllä) tomaattien säilytykseen!


 Mukavaa sunnuntaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti