sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Mansikkainen vaniljapyllykakku


 Tässä tulee ensimmäinen kakkupostaus! Tämä pyllykakku tuli pikkuserkkuni Juhon 19-vuotissyntymäpäiville. Olen aikaisemmin tehnyt miehelleni tissikakun, joka on suurinpiirtein samalla kaavalla kasattu kuin tämäkin.


Vaalea kakkupohja: 
(tämä satsi riittää kahteen pellilliseen)

6 munaa
6 dl sokeria
3 dl maitoa
300 g voita
3 dl perunajauhoja
6 dl vehnäjauhoja
4 1/2 tl leivinjauhetta
6 tl vanilliinisokeria

Sulata voi, anna jäähtyä samalla kun kun yhdistät kuivat aineet. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää vuorotellen maito ja jäähtynyt voisula. Lisää kuivat aineet ja jaa taikina kahteen osaan keittiövaa'an avulla. Itse käytin kahta samanlaista astiaa, taarasin tyhjän astian vaa'alla ja sen jälkeen punnitsin toisen astian, johon tein taikinan, jolloin vaaka punnitsee pelkästään taikinan. Jaoin painon kahtia, vaihdoin taas astioiden paikkoja ja kaadoin puolet taikinasta tyhjään astiaan. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperin päälle korkeareunaiselle pellille ja paista 15-20 minuuttia. Toinen taikina voi odotella sen aikaa astiassaan huoneen lämmössä (kesällä taikinan voi laittaa odottelemaan jääkaappiin) ja kun ensimmäinen levy on otettu uunista ulos, siirrä se pelliltä ritilälle jäähtymään. Näin saat toisen levyn paistumaan suoraan ensimmäisen jälkeen. Itse olen usein, aikaa säästääkseni, paistanut pohjat valmiiksi noin viikkoa ennen ja laittanut ne pakastimeen odottelemaan kokoamista. Jos kuitenkin meinaat laittaa loppukakun pakastimeen, älä pakasta pohjia, vaan tee ne edellisenä päivänä.  

 Kostutus:

1 sitruunan mehu
3dl vettä
1/2 dl sokeria

Täyte:

 500 g pakastemansikoita tai tuoreita mansikoita pilkottuna
(2 rkl sokeria)

1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk Flora vispiä
1prk rahkaa
200 g tuorejuustoa
3 rkl vaniljakreemijauhetta
1/2 dl sokeria 
3 tl vanilliinisokeria
3 liivatelehteä 
tilkka vettä

Purista sitruunasta mehut, lisää vesi ja sokeri.

Sulata hieman pakastemansikoita, survo marjoja hieman esimerkiksi haarukalla ja lisää sokeri.

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike ja Flora vispi yhdessä, lisää vaniljakreemijauhe, sokeri ja vaniljasokeri. Laita tilkka vettä kattilaan ja hellalle lämpiämään. Kun vesi alkaa höyryämään, nosta kattila levyltä ja lisää liivatelehdet, sekoita. Jos liivatelehdet eivät sula kunnolla, lämmitä seosta miedolla lämmöllä niin pitkään että liivatelehdet ovat kokonaan sulaneet veteen ja nosta seos jäähtymään. Lisää vanilja-kermavaahtoon rahka ja vatkaa, lisää tuorejuusto ja vatkaa.

Leikkaa molemmat kakkupohjat puoliksi ja leikkaa yhdestä puolikkaasta 4 pyöreää palaa käyttäen apuna esimerkiksi jälkiruokakulhoa. Varusta kakulle sopivan kokoinen alusta. Itse leikkasin paksusta pahvista suorakaiteen muotoisen palasen (muista tarkistaa, että mahtuu jääkaappiin) ja päällystin sen alumiinifoliolla. Aseta aluselle kakkupaperit ja pala leivinpaperia.

Aloita kasaaminen asettamalla yksi suorakaiteen muotoinen kakkulevy alustalle leivinpaperin päälle, kostuta sitruunamehulla, levitä mansikkasurvoksesta vähän alle puolet ja noin 1/3 vaniljatäytteestä kakkupohjalle. Tee toinen samanlainen kerros ja laita kolmas pala kanneksi, kostuta ja aseta kaksi pyöreää kakkupohjapalaa kakun päälle niin, että alapuolelle jää noin 1/4 koko kakun pituudesta. Kostuta palat ja laita loput mansikkasurvoksesta ja osa lopusta vaniljatäytteestä palojen päälle. Laita kanneksi pyöreät kakkupohjapalat ja kostuta ne. Laita kakku jääkaappiin noin 20 minuutiksi hyytymään.


Nosta kakku jääkaapista ja mutoile haluamasi muotoinen pylly. Leipäveitsi on tässä hyvä apuväline.


Mutoilun jälkeen kuorruta kakku lopulla täytteellä, jotta lopulliseen kuorrutukseen saadaan tartuntapintaa. Nosta kakku takaisin jääkaappiin hyytymään.



 Kuorrutus:

600 g lakritsifudgeja
1/2 dl maitoa

600 g vaniljafudgeja
1/2 dl maitoa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
tilkka punaista elintarvikeväriä

Sulata fudget maidossa miedolla lämmöllä omissa kattiloissaan koko ajan sekoittaen. Lisää vaniljafudgeseokseen kaakaojauhe ja elintarvikeväri. Jos kuorrute on mielestäsi liian tumma, voit laimentaa väriä lisäämällä joukkoon tomusokeria ja tilkan maitoa. Kaada seokset leivinpaperilla vuorattuihin kuppeihin, jäähdytä. Voit tehdä kuorrutteen edellisenä päivänä ja säilyttää seoksen jääkaapissa seuraavaan päivään.


Jotta saat kuorrutteesta muotoiltavaa, lämmitä sitä 30 sekuntia mikrossa. Kauli ensimmäisenä "iho" palaset leivinpaperin päällä ja aseta kakun päälle haluttuihin kohtiin, leikkaa yli menevät palat terävällä veitsellä. Kauli musta massa haluttuun muotoon ja viimeistele reunat ennen kakun päälle laittamista. Voit halutessasi käyttää kuviomuotteja, joilla saat alusvaatteisiin kivan näköisiä kirjailuja. Leikkaa Snöreistä yhtä pitkiä pätkiä ja ujuta niitä mustan kuorrutteen alle, niin että saat punoksen aikaan.

Pikeeri:

 1 munan valkuainen
noin 2 dl tomusokeria
 vihreää elintarvikeväriä

Snörejä

Valmista pikeeri sekoittaen kaikki aineet keskenään sähkövatkaimella. Pursota pikeerillä (haluamasi muotoisella tyllalla)  kakun viimeistelemiseksi pitsiä aluhousujen reunoihin. Itse käytin kuvan mukaista pientä ruusutyllaa.

 




 Aurinkoista syntymäpäivää Juholle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti